. Čudnovati Miles, taj je album sniman tijekom lipnja i rujna 1968. godine, shvatio kao vjenčani poklon svojoj odabranici Betty O. Mabry Davis čiji lik oslikava naslovnicu. Album je to s kojim je Miles uz Armstronga i Betty u duši promijenio jazz i njegovo poimanje te je potaknuo nastanak jazz - rocka. Također naslov bi mogao ponekog zavarati jer nije riječ o ženama sa Kilimanjara, već o vrsti Tanzanijske kave.
Album "Filles de Kilimanjaro " zadnji je projekt drugog velikog kvinteta slavnog trubača. Kvintet su tvorili Miles Davis - truba, Wayne Shorter - tenor saksofon, Herbie Hancock - električni klavir, Ron Carter i Tony Williams - bubnjevi (Chick Corea - klavir i Dave Holland - bass na A-1 i B-2 ). Ujedno je taj album druga ploča na kojoj Miles Davis započinje svojevrsnu elektrifikaciju svoje skupine. Prva je bila prethodna "Miles in the sky" na kojoj se prvi put pojavljuje električni klavir dok na "Filles de Kilimanjaro" Davis uz električni klavir uvodi električni kontrabas i bass gitaru.
A strana započinje veselom posvetom kumu funka James Brownu "Frelon brun" (Brown Hornet) koju slijedi psihodelična "Tout de suite" (Right Away) da bi završetak pripao afričkim rifom obojenoj "Petits machins" (Little Stuff). Na B strani nalaze se dvije skladbe naslovna "Filles de Kilimanjaro" (Girls of Kilimanjaro) koja djeluje kao da smo u nekom Tanzanijskom selu šezdesetih uz urbani prizvuk te Hendrixovska "Mademoiselle Mabry" (Miss Mabry) opet posveta nevjesti Betty O. Mabry Davis. Naslovi skladbi na francuskom jeziku doprinose egzotičnom i veselom Milesu.
Milesova idila iz bračnog života nije trajala dugo, dok je album "Filles de Kilimanjaro " postao početnica svakom jazz ili jazz -rock sklonom slušatelju. Klavirist Herbie Hancock je o Miles Davisu izjavio: "Miles Davis je bio pokretačka snaga američke glazbe. Njegov je utjecaj bio toliko velik da se i danas osjeća. Postavio je kriterije za razvoj mnogih glazbenika. Imao je sposobnost prepoznati veliki talent u drugom glazbeniku i zajedno s njim prolaziti kroz njegov razvoj, a ujedno je mnogo učio od glazbenika koji su s njim svirali."
KarmaVinil